Over mij

Hanneke Kiel-de Raadt

Over mij

Ik ben Hanneke Kiel-de Raadt,

schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen kwam ik uiteindelijk uit op wat ik het liefste doe: persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving werken verhalen heel versterkend.

Mijn ervaring is dat door de ongedwongen sfeer de woorden tijdens een interview meestal als vanzelf komen. Ik vind het een geweldige uitdaging om van een verhaal een persoonlijk portret te maken waarin de geïnterviewde zichzelf volledig herkent. Maar ook een heldere, logisch opgebouwde tekst, die de geïnterviewde zelf niet zo op papier zou krijgen.

Hoe het begon

Als kind wilde ik al schrijfster worden. In 2017 kwam die droom uit toen mijn boek Dit wil ik! uitkwam. Twee jaar later verscheen Op de Stoep van Soestdijk dat ik samen met journalist Eugene Leenders schreef.

Na mijn studie Nederlands heb ik verschillende functies vervuld. Van eigenaar van een ontbijt- en lunchcafé in Nieuw-Zeeland tot officemanager bij een trainingsbureau.

Naast ondernemer ben ik

Mijn blogs

9 vragen over levensverhalen

9 vragen over levensverhalen

Als ik vertel dat ik schrijver/ interviewer/ verhalen-op-papierzetter ben en dat ik levensverhalen maak, krijg ik veel dezelfde reacties. Dit is de top-9 van de vaak gestelde vragen: Ik ben toch niet belangrijk genoeg? Is mijn leven wel interessant? Mijn motto is:...

De 13 van de molen

De 13 van de molen

Op zondag 2 juli 2023 stonden we met ruim vijftig nakomelingen van "De 13 van de Molen" onder diezelfde molen bij elkaar. Mijn oma Eef was een van die dertien, samen met haar broers en zusters woonde ze in de molen bij 'De Naardermeer' zoals wij dat noemen. Twee jaar...

Tips voor een stukje in een Vriendenboek

Tips voor een stukje in een Vriendenboek

20 tips voor een stukje in een Vriendenboek Ken je het verzoek: “Lever je A4’tje voor het vriendenboek in op het feest”? En weet je dan ook niet meteen wat je moet schrijven voor die vriendin, collega, neef of sportgenoot? Lees verder, ik geef je tips om een leuk...

Hanneke maakte een Boekportret voor mijn man, die 80 jaar is geworden. Ze interviewde de zes kinderen uit ons samengestelde gezin. Uiteindelijk leverde dit alles een prachtig, openhartig, ontroerend en eerlijk document op! Hanneke is een kei in creatief schrijven, samen vragen maken voor de interviews, vindingrijk in lay-out en de juiste kleuren zoeken! Tenslotte zijn empathie en geduld ook kenmerken voor een goede samenwerking en vakvrouwschap tijdens dit project.

Maria

Boekportret, Jan 80!

Enige tijd geleden vertelde mijn vader dat hij de levensbeschrijving van zijn vader, mijn opa, aan het lezen was. Ik vroeg toen aan hem hoe zijn eigen levensbeschrijving er eigenlijk uitzag. Hij antwoordde toen dat hij die zeker niet zelf ging schrijven. Zo ontstond het idee om aan Hanneke te vragen om dat te doen en dus bracht ik Hanneke met mijn vader in contact. Meerdere interviews zijn in de tussentijd gepasseerd en dit leidde tot een ‘sentimental journey’ voor mijn vader zelf. Het resultaat is een prachtig boek waarin mijn vader allerlei dingen beschrijft die hij in zijn leven heeft meegemaakt en waarvan ik niks wist.

Dirk Visser

Levensverhaal, Tjebbe Visser; te land en ter zee

Hanneke heeft ons geholpen vanaf de allereerste start met onze publicatie: over spanning en samenwerking. Ze heeft ons eerst verrast met een ongebruikelijke start, daarna een fantastisch team bij elkaar gebracht. In iedere fase van het project heeft ze zich getoond als een betrouwbare en verantwoordelijke professional. Niet in de laatste plaats door open te staan voor feedback en echt te zoeken naar onze bedoeling, maar ook door ons een spiegel voor te houden als dat nodig was.

Loes Everts

Jubileumpublicatie, De Dynamische Driehoek

Enkele jaren geleden begonnen Hanneke en ik aan een project om het tesament van hun jeugd voor mijn drie dochters op papier te zetten. Wat een mooi eindproduct! Drie prachtige boekjes waar mijn kinderen hun hele leen lang hopelijk met plezier naar kunnen kijken en wat een weerslag geeft van hun jeugd, Een tijdsdocument zoals Hanneke dat zo vaak maakt en waar ze in gespecialiseerd is.

Dirk Visser

Vriendenboek, Jeugdtestament