100 jaar Van Leeuwen

Portret van een familiebedrijf

 

Dick is de vierde generatie in het familiebedrijf Van Leeuwen. Hij verkocht het bedrijf een paar jaar voordat het een 100-jarig jubileum zou bereiken. Hij wilde toch bij dit jubileum stilstaan en zijn vaders verhaal laten vastleggen.

Ik interviewde zijn vader en zijn moeder die net als de twee vrouwen voor haar en net als haar schoondochter, ook een belangrijke rol had in het familiebedrijf. De opa van Dick (de tweede generatie) had een soort ‘Opa, vertel eens’ boek ingevuld en verschillende speeches bij andere jubilea geschreven, waar ik ook uit kon putten. Nadat ik de twee interviews met de ouders uitgewerkt had en aan mijn opdrachtgever Dick had gestuurd, interviewde ik hem. Hij kon reageren op de verhalen van zijn vader en gaf soms een andere visie. Vader en zoon vonden het allebei prima dat die iets afwijkende verhalen naast elkaar in het boek terecht kwamen. Tenslotte gaat het niet om de waarheid, maar zoals iemand het zich herinnert.

Met veel foto’s werd het een mooi boekwerk, dat recht doet aan de eeuw van dit familiebedrijf.

 

Laat je door mij portretteren

Speel je wel eens met het idee om jouw verhaal vast te laten leggen en zoek je een schrijver? Ik help je er graag mee. Weet je al ongeveer wat je wil? Vul dan meteen het formulier in voor meer informatie. Of maak een afspraak om samen na te denken over de precieze uitvoering.

Ik ben Hanneke Kiel-de Raadt, schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter.

We zijn heel blij met het resultaat, bijna alle oud-werknemers van het bedrijf hebben een exemplaar ontvangen. Het is heel leuk om te lezen; er staan dingen in die ik niet eens wist over mijn grootvader. Mijn vader heeft alles nog beter een plek kunnen geven. Hij heeft alles met Hanneke samen nog beter kunnen verwerken. Dat was echt wat waard voor hem, heel fijn.

Dick

Boekportret, Portret van een familiebedrijf