Cos en Annie

De levensverhalen van Cos en Annie

Renée wilde graag de verhalen van haar ouders op papier wilde stellen. Haar ouders zijn allebei geboren in Nederlands-Indië en in de jaren ’50 naar Nederland gekomen. Haar moeder is enige tijd geleden overleden, haar vader is nu in de negentig.

Na het zien van de prachtige voorstelling ‘Daar werd wat groots verricht’ van Diederik van Vleuten wist Renée het zeker: ze wilde dat de verhalen van haar ouders vastgelegd werden. Haar moeder Annie kon haar levensverhalen helaas niet zelf meer vertellen. Nadat haar vader Cos voor de tweede keer weduwnaar was geworden, begon hij steeds meer over zijn kindertijd en jeugd in Indië te vertellen.

Renée vroeg mij om de verhalen van haar ouders op te tekenen. Ik interviewde haar vader in twee sessies. Zijn nicht Hannie vulde in een ander interview de verhalen aan. Ik bezocht ook Renées oom Edu, die vertelde over hun gezin, de kindertijd en de jeugd van haar moeder. Die verhalen werden aangevuld door andere broers en zussen van haar moeder. Het resulteerde in het boek ‘De levensverhalen van Cos en Annie’, waarin ik per tijdsperiode de verhalen van vader op de linker pagina’s en de verhalen van moeder op de rechterpagina’s heb gezet. De verhalen zijn geïllustreerd met foto’s uit verschillende familiearchieven.

Op 26 juni organiseerde Renée een ‘koempoelan’; een samenkomst van de familieleden van vaders en moeders kant. Behalve dat er veel bijgepraat werd en foto’s gemaakt werden, reikte haar vader Cos bij die gelegenheid het boek officieel uit. Ik vond het heel bijzonder hierbij aanwezig te zijn en om deelgenoot te zijn geweest van dit prachtige project.

Laat je door mij portretteren

Speel je wel eens met het idee om jouw verhaal vast te laten leggen en zoek je een schrijver? Ik help je er graag mee. Weet je al ongeveer wat je wil? Vul dan meteen het formulier in voor meer informatie. Of maak een afspraak om samen na te denken over de precieze uitvoering.

Ik ben Hanneke Kiel-de Raadt, schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter.