Op de Stoep van Soestdijk

Op de Stoep van Soestdijk

 

Verhalen van mensen die eens of vaker op Paleis Soestdijk kwamen, met foto’s op de plekken waar de verhalen zich afspelen. Dat was het idee achter het project Op de Stoep van Soestdijk, waar ik me in 2019 mee bezig heb gehouden. Samen met journalist Eugene Leenders tekende ik de verhalen op, fotograaf Hilde Sneep maakte de beelden en filmer Mingo van der Stoep maakte clips van een aantal van de verhalen.

Dat paleis Soestdijk nog altijd een magische plek is, bleek door de bijval die de verhalen kregen, toen we die wekelijks publiceerden in de Baarnsche Courant. Ook al was het laatste defilé twintig jaar geleden en is het vijftien jaar geleden dat het paleis bewoond was. De herinneringen aan Paleis Soestdijk als koninklijke residentie bleken nog talrijk te zijn. De serie in de krant leverde ook steeds weer nieuwe namen op. Zo groeide de lijst met mensen ten paleize tot 31. Dat hadden er nog veel meer kunnen zijn, maar op een gegeven moment moesten we stoppen, omdat we tot druk overgingen.

Fotosessie

Van januari tot en met september waren we geregeld te gast op of rond het paleis voor een foto- of filmsessie. De verhalen tekenden we veelal bij de mensen thuis op. Verhalen van mensen die als kind op het paleisterrein hadden gewoond. Of die leverancier waren geweest. Die een speciale rol hadden gespeeld bij een defilé. Die als fotograaf, marechaussee of koorlid op Soestdijk waren geweest. En langzaamaan kwamen ook oud-personeelsleden. In het begin kregen we te horen dat ze niets mochten zeggen. Maar door de serie in de krant kregen ook de oud-medewerkers het vertrouwen dat het ons niet ging om onthullingen, roddel en achterklap. Toen kwamen de verhalen over het werken op het paleis. Zelfs ook van de twee nog overgebleven medewerkers.

 

Op de Stoep van Soestdijk

Laat je door mij portretteren

Ken jij een persoon die binnenkort in het zonnetje staat en die een bijzonder cadeau verdient? Een Boekportret is een origineel, uniek en persoonlijk cadeau. Ik help je er graag mee. Weet je al ongeveer wat je wil? Vul dan meteen het formulier in voor meer informatie. Of maak een afspraak om samen na te denken over de precieze uitvoering.

Ik ben Hanneke Kiel-de Raadt, schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter.

Hanneke heeft voor ons een prachtig boek ontworpen en opgemaakt voor de 60e verjaardag van onze vader. Hanneke dacht mee, had veel eigen inbreng en een goed professioneel oordeel over keuzes die gemaakt moesten worden. Helemaal tevreden.

Willem van de Kletersteeg

Vriendenboek, Wim 60 jaar