Ik vertrek!

Toen ik begon met mijn boek Dit wil ik! en op zoek ging naar geschikte verhalen, wist ik een paar dingen zeker. Eén was dat er een Ik-Vertrek-verhaal in moest. Mensen voor wie de stap buiten het gebaande pad ze ook over de grens had gebracht.

Ik Vertrek is de naam van een populair tv-programma dat vanaf 2005 door de TROS werd uitgezonden, later AVROTROS. In dit televisieprogramma worden Nederlandse gezinnen gevolgd in hun reis naar het buitenland, waar zij bijvoorbeeld een hotel, camping of restaurant beginnen. Er wordt ook teruggeblikt op eerdere emigraties. Het boek Ik Mis Alleen de HEMA, waarin onder andere ons Nieuw-Zeelandverhaal stond, kwam uit in 2006. Kennelijk was dat in die tijd een hot topic.

Heimelijk genoegen

Wat volgens mij deels het succes van het programma is, is het heimelijk genoegen dat mensen hebben als de plannen van de emigranten toch niet zo rooskleurig zijn als aanvankelijk gedacht. De bouwvergunning komt toch niet rond, het dak blijkt lek, de verbouwing loopt uit. De kijker is weer bevestigd in het idee dat je maar beter normaal kan doen en in Nederland blijven. Wat me opviel bij de media-aandacht bij het HEMA-boek, was dat ons verhaal vaak werd genoemd, hoewel de meeste emigranten niet terugkeerden. Kennelijk wilden mensen dat graag horen.

Niet-standaard

Mijn boek gaat over je hart volgen, ook al ga je dan tegen de norm in. Het Ik-Vertrek-verhaal dat ik vond, was dat van Jochum van Krimpen, die samen met zijn vrouw Judith in 2010 naar Noord-Spanje vertrok om daar outdoorsporten met luxe verblijf te combineren. Jochum noemde het een niet-standaard Ik-Vertrek-verhaal, omdat ze de eerste jaren in een gehuurd huis van kennissen konden wonen. Ze liepen daardoor geen financieel risico. Hun huis in Utrecht verhuurden ze, zodat ze terug konden keren. Ook hebben ze de plek bewust gekozen: op redelijke reisafstand van Nederland, zodat vrienden langs kunnen komen en zij ieder jaar bij de familie op bezoek kunnen.

Ook zo’n ingrijpende switch over de grens kun je dus weloverwogen nemen. Waar ligt jouw hart?

Dit wil ik omslag 3D

Tijdens het maken van mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad schreef ik een aantal blogs, over het proces, over een aantal van de interviews die ik ervoor hield en over de dingen die ik in het proces leerde. Wil jij ook een boek, bijvoorbeeld met het levensverhaal van een dierbare, daar help ik graag bij. Kijk hier voor meer informatie over het Levensverhaal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.