Een projectplan maken

Mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad kwam tot stand binnen tien maanden. Plannen en me aan een schema houden kan ik wel. Voor mij werkt het goed om een deadline te stellen, als houvast voor mezelf. Een groot aantal van de mensen die ik interviewde, zei ongeveer een jaar te hebben genomen om hun plan voor te bereiden. Een stap van het gebaande pad hoeft dus niet een impulsieve keuze te zijn, maar kan zeker ook goed voorbereid zijn.

Project

Wat me trof in het verhaal van Frank Schotel en John van Dijk van B&B De Kistemaker in Barchem is dat ze, als de projectmanagers die ze op dat moment nog waren de volgende stap in hun leven hebben aangepakt. Ze namen hun talenten onder de loep en kwamen tot de conclusie dat gastheerschap hen allebei lag en dat een B&B was wat ze wilden. Op een kaart van Nederland hebben ze vervolgens gebieden gemarkeerd waar mensen  graag naartoe gaan om te wandelen, fietsen en in een B&B overnachten. Die bezochten ze, met een eisenlijstje waaraan een locatie moest voldoen. In een businessplan berekenden ze hoe de te openen B&B genoeg zou opleveren.

Durven

Maar achteraf, zei Frank, was het ondanks al die voorbereiding toch een sprong in het diepe. Het was vooral hun hart volgen en gewoon doen wat ze graag wilden doen. ‘Wat stoer dat jullie dat gedurfd hebben’, kregen ze vaak als reactie te horen. Frank verbaast zich daar achteraf ook weleens over. Maar in die tijd voelde het niet als iets durven.

Eerste stap

Ik wil met mijn boek niet propageren dat je morgen je baan opzegt en maar in het diepe springt. Maar onderzoek wat je graag zou willen doen. Hang die kaart op, maak een projectplan, geef je droom een kans. Wat is jouw eerste stap? Mijn boek bestellen?

Dit wil ik omslag 3D

Tijdens het maken van mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad schreef ik een aantal blogs, over het proces, over een aantal van de interviews die ik ervoor hield en over de dingen die ik in het proces leerde. Wil jij ook een boek, bijvoorbeeld met het levensverhaal van een dierbare, daar help ik graag bij. Kijk hier voor meer informatie over het Levensverhaal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.