Wie is de Hork bij Boer zoekt Vrouw?

Al voor het achtste jaar is Boer Zoekt Vrouw op tv. Het programma blijft mateloos populair en ik moet bekennen dat ik één van de trouwe fans ben. Ik heb me vaak afgevraagd waarom. Zijn het de idyllische plattelandsplaatjes? Of toch het fenomeen van per boer een steeds verder slinkende harem die vol spanning hoort wie de volgende afvaller is? Ergens is het ook een soort spelprogramma, waarbij je op de bank kan gokken wie de uiteindelijke ‘winnaars’ worden. Maar al een paar jaar valt me nog iets anders op en dat heb ik nu eens geanalyseerd.

Boer zoekt vrouw Het Stuk

Boer zoekt vrouw Het Stuk

Het Stuk

Zo zit er in elke serie een boer waarvan heel Nederland denkt: Waarom doet die mee? Dit Stuk is meestal een twintiger of begin dertiger die behalve een goed uiterlijk en een smakelijke boerderij vaak nog een extra pluspunt heeft. Het Stuk rijdt motor of paard of heeft een puppy. Als een strik op het toch al mooie pakket. Het Stuk krijgt dan ook altijd zakken vol brieven. BZV startte met Joris, behalve krullen en ontwapenende lach ook nog eens biologisch; veeg mij maar op. Daarna kwam Martijn, ook met leuke krullen en dito hondje. Het seizoen erop was er voor de mannen iets bij; boerin Agnes zocht man. Toen kwam Jos, met 49 een ouder Stuk met een flinke dosis charme, twee mooie dochters en een vuurkorf. In seizoen 5 kreeg Frank met zijn passie voor geitjes meer dan 1000 brieven. Daarna hadden we Henk met ondanks zijn 25 jaar een triest verleden met verongelukte vriendin; ook weer over de duizend brieven. Het jaar daarop woonden alle boeren in het buitenland en was er nog een Jos, die in Zuid-Frankrijk woonde en ook nog eens paard reed.

Boer zoekt vrouw De Kneus

Boer zoekt vrouw De Kneus

De Kneus

Behalve Het Stuk is er ook altijd De Kneus. De verlegen boer waarvan je je juist kan voorstellen dat die het programma nodig heeft. Het levert altijd scenes op met lange stiltes, knikkend hoofd en wegdraaiende ogen. De Kneus kan ook spraakzaam zijn maar nog nooit een relatie hebben gehad en/of nog bij pa en moe wonen. Vaak heeft deze Kneus een vriezer vol diepvriesmaaltijden en een ongezellig huis. Als kneuzen zagen we Jochem in seizoen 2 en Wietse in seizoen 4, allebei zwijgzaam en stug. Verder hadden we varkensboer Gerard, aardappelboer Marcel en de verlegen Henrieke met de eeuwig blozende wangen. In de overzeese boereneditie hadden we Johén uit Denemarken met zijn volle diepvries.

Boer zoekt vrouw De Hork

Boer zoekt vrouw De Hork

De Hork

Maar BZV zou niet zo populair zijn zonder De Hork. De lompe boer met de ouderwetse rolpatronen, die uit zichzelf horkerig is of die in het spel iets lomps doet. De Hork komt tot volle wasdom tijdens de logeerweek. Vaak schemert er al iets door in de afleveringen ervoor, in de opmerkingen die De Hork maakt of in de verwachtingen die hij of zij stelt aan de ideale partner, maar in de behandeling van de drie logees toont zich de ware Hork.

Wie is de Hork?

In het eerste seizoen zagen we Peter, die als aap uit de mouw al contact bleek te hebben gehad van een van zijn drie logees. Het seizoen erop zoende Gerrit de ene vrouw maar koos hij voor een ander. Daarna kregen we Henk met zijn academische graad en zijn 40-30-30. Niet zo handig om tegen twee overgebleven meiden te zeggen dat je de derde die zelf vertrekt eigenlijk de leukste vond. Er is ook een vrouwelijke hork geweest; Annemarie, die niet voor niets een boerenzoon en een boerenknecht uitkoos om allerlei mannenwerkjes op de boerderij te komen doen, terwijl de arme jongens zich afvroegen of ze de vrouw achter de boerin nog te zien kregen. Het jaar erop hoorden we Aad met droge ogen zeggen dat hij ‘in wezen’ een gastvrouw zocht die hem het leven een beetje gemakkelijk kon maken. De kroon spande Jan uit Canada die bijna ruzie kreeg met zijn drie meiden. Ze waren de halve wereld over gereisd om erachter te komen dat hij niet echt in ze geïnteresseerd was.

Seizoen 2015

Dit jaar was vanaf het eerste shot duidelijk dat Tom Het Stuk was. Hij reed ook nog eens motor. Het onvermijdelijke resultaat was een bestelbus vol brieven van mooie meisjes. Theo lijkt dit keer De Kneus te zijn; hij is niet zo verlegen en heeft weleens een vriendin gehad, maar die heeft hem verlaten. Aan het eind van zijn dag met vijf vrouwen hielden twee het zelf voor gezien. Wie De Hork is, zal nog moeten blijken. Geert is een goede kandidaat, die zei iets te vaak dat hij een vrouw zoekt die een broodje voor hem smeert. Maar ook Bertie is nu nog in de race, als ze het achterste van haar tong niet laat zien. Ik kijk met spanning verder. Wie… Is… De Hork?

Soms ben ik ergens enthousiast over, dan schrijf ik er een blogrecensie over. Maar bij de meeste projecten die ik doe, laat ik mijn mening achterwege. Als ik een Levensverhaal van iemand schrijf bijvoorbeeld, of ik maak een Boekportret voor iemand die in het zonnetje staat. Want de persoon die ik interview staat altijd centraal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.