Nadat ik een test had ingevuld, kwam ik bij Jolanda de Kok op de bank te zitten. Daar vertelde ze mij wat mijn powertype is, mijn balanskleur, wat mijn kwaliteiten zijn, wat mijn uitdagingen en welke kleuren ik (met welk effect) zou kunnen dragen. Ik hou wel van dit soort tests waar een beschrijving uit komt, waarin je jezelf grotendeels herkent. Mijn tante besprak vroeger mijn horoscoop met mij (de volledige, niet alleen die uit de bladen). Met mijn netwerkgroep deden we een keer het DISC-model. Nu hoorde ik welke combinatie van element en kleurenfamilie bij mij past. En daar kon ik me zeker in vinden.

Lievelingskleur

Smaragd (aarde en groenfamilie) is de kleur die uit het grid van 4 (elementen) maal 10 (kleurenfamilies) naar voren kwam. Inderdaad pak ik die altijd als mijn lievelingskleur. Ik heb het veel gedragen en trek ook altijd naar dat rek in een kledingwinkel, maar ik heb er niet veel meer van in mijn kast, omdat ik het de laatste jaren ook een beetje veilig en bekend vind. Maar, is dan de raadgeving van kleurencoach Jolanda, omarm wie je bent en draag die kleur juist wel, want het past bij je en dan kom je waarachtig over. Maar verluchtig het met je balanskleur: de tegenpool in element (lucht) en kleurenfamilie (rood). In de kleur koraal heb ik werkelijk niets in mijn kast hangen, dus daar ga ik de volgende keer in de kringloopwinkel naar op zoek.

Dochters

Welke kleuren heb je in je huis, vroeg Jolanda mij. Vrij neutrale tinten in de woon- en slaapkamer, maar, bedacht ik ineens: mijn dochters hebben allebei onlangs hun kamer een make-over gegeven met zelfgekozen kleuren. En laat dat nou net deze twee kleuren zijn! Dus dat klopt, zeggen we in onze familie altijd. Want dat betekent waarschijnlijk dat mijn dochters deels dezelfde drijfveren en kwaliteiten hebben als ik. Hoewel ik de oudste met koraal op de muur meer het aardetype zou noemen en de jongste met smaragd meer het luchttype. Of ze hebben bewust een kleur gekozen die hun persoonlijkheid aanvult, en dan klopt het toch weer.

Ik vind deze manier van naar je persoonlijkheid kijken vanuit kleuren van Personal Power Plus, een mooie combinatie van praktisch en inzichtelijk. En de combinatie naar hoe je ook uitstraalt wat je krachten zijn door de kleuren die je draagt, maakt het hands-on: aan de slag! Jolanda heeft me ook laten zien, met doeken en een spiegel, hoe de kleuren bij mijn gezicht staan. Ik kan haar zeker aanbevelen als kleurcoach.

Soms ben ik ergens enthousiast over, dan schrijf ik er een blogrecensie over. Maar bij de meeste projecten die ik doe, laat ik mijn mening achterwege. Als ik een Levensverhaal van iemand schrijf bijvoorbeeld, of ik maak een Boekportret voor iemand die in het zonnetje staat. Want de persoon die ik interview staat altijd centraal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.