Ontmoeting met zeilmeisje Laura Dekker

Ik begon met mijn boek Dit wil ik! over tegendraadse keuzes waar andere mensen een mening over hebben. Ik bedacht dat ik onder andere zeilmeisje Laura Dekker wilde interviewen. Uiteindelijk lukte dat.

Verhaal

Interviewen kan per telefoon of skype en aangezien Laura in Nieuw-Zeeland woont, had ik al geaccepteerd dat het zoiets zou worden. Maar live is toch het fijnste, dus als ze me bericht stuurt dat ze in Bonn is, heb ik de autorit naar Duitsland er graag voor over. Haar verhaal mocht niet ontbreken in een serie portretten over keuzes maken ondanks de praktische bezwaren. In haar geval was het namelijk de hele Nederlandse bevolking en premier Balkenende die er een mening over had. Ik kan me herinneren dat ik er zelf dubbel instond; ergens tussen: Waarom wil ze dit zo graag? En: Waar bemoeit iedereen zich mee?

Veertien

Nu ik zelf een dochter van veertien heb, kan ik me niet voorstellen dat je als ouders je dochter solo de wereld rond laat zeilen. Maar na het lezen van Laura’s boek ‘Een meisje, een droom’, ben ik wel gaan inzien dat Laura geen standaard veertienjarige was. Zij is ondertussen geen zeilmeisje meer maar een getrouwde vrouw van 22. Ze snapt nu zelf ook die verontwaardiging wel. In de outdoor programma’s die ze verzorgt voor schoolkinderen ziet ze nu zelf ook hoe jong die veertienjarigen nog zijn. Maar ze heeft terugkijkend ook nog meer respect voor het vertrouwen dat haar ouders haar gegeven hebben.

Dit wil ik omslag 3D

Tijdens het maken van mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad schreef ik een aantal blogs, over het proces, over een aantal van de interviews die ik ervoor hield en over de dingen die ik in het proces leerde. Wil jij ook een boek, bijvoorbeeld met het levensverhaal van een dierbare, daar help ik graag bij. Kijk hier voor meer informatie over het Levensverhaal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.