Nieuw Bakje Troost

Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober doe ik mee aan het Congrestival Nieuw Bakje Troost; van oude tradities naar nieuwe rituelen. Het is op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur en op zondag van 12:00 tot 17:00 uur, in Cultuur- en Congrescentrum Antropia, in Driebergen (naast station Driebergen-Zeist).

Op het congrestival Nieuw Bakje Troost willen de organiseren en de deelnemers laten zien en ervaren dat afscheid nemen ook anders kan dan dat we vaak gewend zijn. In de laatste decennia zijn oude tradities rondom het levenseinde weggevallen; maar tegenwoordig groeit een nieuwe behoefte aan eigen rituelen. Er zijn zoveel mogelijkheden hoe het anders kan en mag rondom het levenseinde! Het levenseinde doodnormaal maken doen we door te laten zien wat er mogelijk en nodig is om je voor te bereiden op een afscheid. En dat begint al in de kindertijd door onze kinderen op te voeden met de dood als onderdeel van ons bestaan op aarde. De dood komt overal voor in ons dagelijkse leven; in de natuur zien we in de herfst de vruchten van het voorjaar die geplukt mogen worden.

Het is niet toevallig in dit weekeinde: De laatste dagen van oktober zijn al eeuwen lang een bijzondere periode als we kijken naar de verbinding tussen het leven hier op aarde en de wereld van de gestorvenen. Al vele verschillende culturen wordt in deze tijd een feest gevierd om de gestorvenen te herdenken of om de verbinding met de gestorvenen te versterken. Er wordt gezegd dat in deze tijd de sluier tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden het dunst is. Het is het weekend van onder meer Allerheiligen, Halloween, Dias de los Muertos (Dag van de Doden) en Samhain en ongetwijfeld nog vele andere jaarfeesten die in de loop van de geschiedenis verloren zijn gegaan.

Samen met nog drie herinneringsspecialisten sta ik hier om te vertellen over de kracht van herinneringen en de verschillende manieren om die vast te leggen of daarbij te begeleiden. Kom je langs? Alle informatie vind je en tickets boek je HIER.

 

 

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.