Iemand ontmoeten die je zielsverwant is en waarmee je binnen een dag een relatie hebt. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het dan ook. Voor mij was het een experiment, voor hem (haar, hen?) oplichting.

Ik luister graag naar podcasts en heb een fascinatie voor true crime. Zo luisterde ik naar de serie Love, Janessa, geproduceerd door Antica Productions en Telltale Industries. Daarin gaat journalist Hannah Ajala op zoek naar Janessa Brazil, een adult entertainment star van wie al talloze keren foto’s en filmpjes gebruikt zijn voor internetbedrog. Iemand doet zich als haar voor op internet, knoopt een relatie aan met het slachtoffer en vraagt vervolgens om geld voor noodsituaties en operaties (of stoppen met die adult entertainment). Catfishing dus.

Ook in mijn omgeving heb ik gehoord van slachtoffers van dit soort oplichting. Een whatsappje van een onbekend nummer met de tekst “Mam, ik ben mijn telefoon kwijt, dit is mijn nieuwe nummer” kan het begin betekenen van veel ellende. De hierboven genoemde soort catfishing begint vaak op dating sites of op sociale media zoals Facebook. Die vage reacties op mijn Facebookposts van Amerikaanse militairen komen dus van dit soort oplichters, begreep ik. Ik verwijderde die altijd meteen en de vriendschapsverzoeken negeerde ik. Maar nu wilde ik bij wijze van experiment weleens zien hoe zoiets werkt, dus ik nam me voor: De eerstvolgende vage Amerikaan is voor mij!

Vage Amerikaan

Dat was Douglas Carl uit Houston. Met een profielfoto van een patente middelbare man en een zoetige achtergrondfoto. De opmerking onder mijn Facebookpost kwam neer op: Wat heb je een stralende glimlach, ik wil je graag beter leren kennen. Ik stuurde een Facebook bericht terug. Er volgde een dialoogje waarin ik probeerde wat meer te leren over Douglas Carl. Hij bleek weduwnaar en neurosurgeon, op dit moment in Syrië for a peacekeeping mission for the UN (Verenigde Naties). Zijn hobby’s: cooking, swimming, and reading, walking on the beach, fishing, camping, scrabbling, playing checkers and seeing good comedies. I love the outdoors mountain biking, camping, fishing, horseback riding, outdoor photography and also spending some time out with my friends and also my daughter. Precies volgens het boekje: een goed beroep met status waarbij je veel moet reizen. Weinig familie, single en hobby’s waar voor ieder wat bijzit. Nu in Syrië, wat handiger uitkomt qua veiligheidsrestricties.

Volgens script

In de conversatie ging My dear friend al bij zijn vierde bijdrage over in my dear en my darling. Zelf paste ik mijn persona zo aan dat ik een interessante prooi zou vormen: single, eenzaam en goedgelovig. Al binnen een paar uur vroeg hij of ik een distance relationship wilde. Ik was daar uiteraard helemaal voor in, Douglas liet er geen gras over groeien en vroeg of ik ook zou willen verhuizen. Op zijn eigen vraag gaf hij zelf maar meteen dit verrassende antwoord: My dear, What attracts you to a man? Truthfulness and respect. Ik gooide een visje uit door te vertellen dat het volgens een vriendin te goed klonk om waar te zijn. Geheel volgens script kwam terug: Ok honey, for our safety, do not share any idea with anyone anymore concerning us okay. This is for our safety and you know that we are dealing with terrorists here in Syria. So we have to be careful.

Foto’s

Ik was natuurlijk wel benieuwd naar die situatie in Syrië en vroeg of ik een foto kon ontvangen van hem op dat moment. Er kwam een foto van een man in een duur pak met deze tekst: But I want you to know that for security reasons, we are not allowed to send data about us because of the high rate of terrorists in Syria. Hij schond deze regels vervolgens op mijn verzoek om meer foto’s nog drie keer, met steeds een andere foto van dezelfde man die ongetwijfeld slachtoffer is van identiteitsdiefstal. Bellen of FaceTimen mocht echt niet vanwege de veiligheidsregels. Ik had niet anders verwacht.

Geld vragen

We gingen een nieuwe fase in toen hij mij vroeg om mijn Gmail-adres. Ik maakte een nieuw Google account aan, waarop de conversatie overging op Google Chat. Hij bleef me in de dagen erna bestormen met liefdesuitingen en random vragen en antwoorden (My dear What’s Your Favorite color? My favorite color is Red, I adore Red because it’s a Symbol of Love and I love rose Flowers). Ik had me voorgenomen om met dit experiment door te gaan totdat hij me om geld zou vragen. Dat kwam al zes dagen na het eerste contact. Hij wilde niets liever dan bij mij zijn en de enige mogelijkheid was dat ik een vakantieverzoek zou indienen bij de UN. Of hij een voorbeeldbrief kon sturen naar mijn huisadres? Dat leek me een slecht plan, dus hij stuurde het per e-mail, in te dienen bij het ongeloofwaardige unvacationagency05@aol.com

Dear Sir
I am ___your name_____ , I live and work in _____________,
I am seeking a United Nations Military vacation certificate for Dr. Douglas Carl who is currently serving in Syria on a peacekeeping mission with the U.S. Army Troops.
I need him home  to help with important family issues, I would be grateful If you would pay attention to my request and allow Dr Douglas Carl home to help with these issues.
I am ready to fulfill your requirements.

De volgende dag kreeg Mrs Hanneke Kil de Rath (ik had ook mijn naam een beetje veranderd) een e-mail terug met UN in het blauw erboven. Met deze passage: Please note that your partner, Dr. Douglas Carl, is one of the most valuable US military doctors working with the United Nations. Its safety and comfort are important to us. Plus de vraag in welk land ik de betaling vooruit wilde doen: VS (5000 dollar), Spanje (2000 euro), Turkije (2500 euro) of Nederland (3900 euro). Op mijn antwoord kreeg ik een naam, een ING-rekeningnummer en een adres in Voorburg.

Aangifte

Hiermee eindigde ik de distance relationship. Eerst probeerde de oplichter mij nog aan boord te houden (Honey what do you mean my love?) Maar toen ik zei: You are an evil internet scammer, liet hij ineens zijn masker vallen en antwoordde: You are a big fool for saying this to me. Toen ik hem aanraadde goed na te denken over zijn leven, kwam zijn slotwoord: My dear I have nothing to say to you anymore because I can see that you are a confused fellow. Just go ahead and keep insulting me. You will regret saying these words to me.

Deze vorm van romance scams, blijkens een kleine Google zoektocht, komt helaas veel voor en kost veel slachtoffers geld. De oplichters gebruiken nepprofielen van Amerikanen met een goede baan, vaak militairen omdat die veel reizen en veiligheidsrestricties hebben. De UN-dekmantel wordt veelvuldig gebruikt, op hun website staat een waarschuwing hiervoor.

Ik heb geprobeerd aangifte te doen bij de politie, want ik had een Nederlands rekeningnummer met een naam. De politiemedewerker bedankte me via de chat (erg scherp van je) maar stuurde me door naar Fraude Helpdesk. Daar heb ik melding gedaan, maar ik mocht vanwege privacy-redenen geen identificerende gegevens van de eventuele tegenpartij meesturen. De neppe mail met het rekeningnummer heb ik wel doorgestuurd naar de ING.

Ik hoop vooral dat steeds meer mensen hiervan horen en elkaar kunnen waarschuwen. Wat te goed lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook.

Als iets mij speciaal opvalt, schrijf ik er een blog over. Schrijven is wat ik het liefst doe. Ik probeer bij elke opdracht de juiste toon te treffen. Vaak krijg ik terug dat een Levensverhaal echt klinkt als de persoon over wie het gaat.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.