Dit weekend, toen we de 18e verjaardag van onze jongste vierden, kregen mijn beide dochters iets terug dat al van hen was maar waarvan ze niet meer wisten dat ze het hadden: hun pounamou ofwel Nieuw-Zeelands jade, in de vorm van een lemniscaat of infinity-teken. Dat staat voor liefde en verbinding. Die van de oudste kochten we toen we met haar in Nieuw-Zeeland waren en zij 15 maanden oud was. Die van de jongste hebben we online besteld en op haar 1e verjaardag gegeven. Ze droegen de greenstone totdat het waxkoordje te strak om de nek ging zitten, met een jaar of drie. Daarna heb ik ze bewaard, om op een later tijdstip weer te geven..

Ik besloot deze, nu ze allebei volwassen zijn, aan ze terug te geven en er nieuwe waxkoordjes voor te kopen, op een volwassen lengte. Maar omdat ze allebei zo klein waren toen ze afgingen, hadden ze er geen herinnering aan. Ze wisten niet meer dat ze ze hadden. Daarom gaf ik ze samen met foto’s waarop ze ze dragen. Ze zijn er nu weer heel blij mee.

Ik besefte dat dit is waar het ons herinneringsspecialisten om gaan: stilstaan bij herinneringen, herinneringen teruggeven, nieuwe herinneringen maken. Niet alleen rond de dood, maar ook bij andere overgangsmomenten.

Als iets mij speciaal opvalt, schrijf ik er een blog over. Schrijven is wat ik het liefst doe. Ik probeer bij elke opdracht de juiste toon te treffen. Vaak krijg ik terug dat een Levensverhaal echt klinkt als de persoon over wie het gaat.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.