Durftevragen

Mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad is grotendeels tot stand gekomen door vragen te stellen. Door mensen te benaderen voor een interview en ze vervolgens in een interview van alles te vragen. Durftevragen kon daarom niet ontbreken als een van de aanpakken. Vijf jaar geleden begon ik met een idee voor een boek over carrièreswitchers. Ik bezocht toen een durftevragensessie en stelde daar de vraag: ‘Hoe kom ik aan een uitgever voor mijn boek?’. Ik kreeg van de groep heel veel uiteenlopende tips en andere antwoorden, waaronder: ‘Waarom geef je het niet zelf uit?’ Dat durfde ik niet aan en uiteindelijk heb ik het idee toen een paar jaar in de ijskast gezet.

Uitgever

Nog geen jaar geleden heb ik het daar uitgehaald en vroeg ik aan Marcia Karlas of ik haar mocht interviewen voor een boek dat ik wilde schrijven en dat ik zocht naar een uitgeefconstructie die zit tussen traditionele uitgevers en het wiel zelf uitvinden. Die vraag leidde naar Stella de Jager van S2 Uitgevers en de rest is (recente) geschiedenis.

Vreemde eend

In mijn boek presenteer ik naast de inspirerende verhalen, aanpakken waarmee je de eerste stap van het gebaande pad kan maken. Durftevragen is de vreemde eend in de bijt, tussen acht coachingsmethodieken. Het is een format met een groep en een gespreksleider, waarbij elke deelnemer tijd krijgt om een vraag te formuleren, waarna de groep antwoorden geeft. Het is vooral niet de bedoeling dat de groep de vraagsteller gaat coachen, verzekerde Herman Dummer, de grondlegger mij. Daar is durftevragen niet voor bedoeld. Met durftevragen tap je een rijkdom van kennis aan die in de hoofden van mensen zit. Die blijft daar zitten als je ze niet durft te bevragen. Doe je dat wel, dan zorg je er ook nog eens voor dat die mensen je kunnen helpen. En dat, zei Herman Dummer, willen we allemaal graag.

Antwoorden

Ik was erg gecharmeerd van het idee achter durftevragen: we hebben allemaal een netwerk, kennis en ervaring waarmee we anderen kunnen helpen. Als je de vraag maar stelt in een groep, komen de antwoorden vanzelf.

Dit wil ik omslag 3D

Tijdens het maken van mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad schreef ik een aantal blogs, over het proces, over een aantal van de interviews die ik ervoor hield en over de dingen die ik in het proces leerde. Wil jij ook een boek, bijvoorbeeld met het levensverhaal van een dierbare, daar help ik graag bij. Kijk hier voor meer informatie over het Levensverhaal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.