Durf te vragen aan grondleggers

Ik sprak met twee grondleggers van wat ik handvatten noem; coachingsmethodieken die je verder helpen als je voor een ingrijpende keuze staat.

Durf Te Vragen

In het mediapark in Hilversum ontvangt Herman Dummer mij op zijn kantoor. Hij organiseert daar  evenementen, beurzen, congressen en festivals. Hij startte ook Durf Te Vragen, die de vreemde eend in de bijt van coaching is, want coaching mag het nou juist niet zijn. Vier jaar geleden deed ik zelf mee aan een DurfTeVragen-sessie. Iedere deelnemer formuleert om beurten een vraag waarop alle andere deelnemers antwoorden kunnen geven. Dat doen ze op Post-Its die ze onder de vraag op de flip-over plakken. Ze lezen dat ook voor, zodat ze anderen op ideeën brengen. Een even simpel als briljant concept. Format, zoals Herman het noemt, een overblijfsel uit zijn televisiecarrière. “Een goed format is iets wat eigenlijk heel simpel is maar heel goed werkt.”

Als ik aan het eind van het interview Herman nog een vraag voor mezelf stel, ga ik al meteen in de fout; te vaag, probeer het nog eens. Want als je de juiste vragen stelt, kunnen mensen je helpen en dat wil iedereen graag.

Innerlijke Familie

Een paar dagen later ontmoet ik Arienne Klijn, de grondlegger van Schilden van de Innerlijke Familie. Daar had ik al eens meer over gehoord tijdens een van de kennismakingsworkshops die Arienne geeft. Ik ontmoette daar ook, zoals later pas bleek, de uitgeefcoach van mijn boek.

De innerlijke familie geeft inzicht in de vier smaken van je persoonlijkheid die als de archetypen man, vrouw, jongetje en meisje herkenbaar zijn. Toen ik ermee kennis maakte, trof mij met name de mildheid ervan: alle vier familieleden hebben hun sterke en minder sterke kanten. In elke situatie heb je zelf de keuze welke je het handigst naar voren kan zetten. Ook deze methode is briljant in de eenvoud ervan.

“Je kunt de regie nemen over jezelf door wat afstand te nemen in plaats van te worden meegezogen door de emoties van het meisje, de impulsen van het jongetje, alle meningen en oordelen van de man of de passieve kant van de vrouw. Je hebt de keuze om het anders te doen.”

In de belronde met de grondleggers was ik verrast dat ze allemaal heel positief reageerden. De ontmoetingen blijken tot nu toe net zo inspirerend als die met de keuzemakers.

Dit wil ik omslag 3D

Tijdens het maken van mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad schreef ik een aantal blogs, over het proces, over een aantal van de interviews die ik ervoor hield en over de dingen die ik in het proces leerde. Wil jij ook een boek, bijvoorbeeld met het levensverhaal van een dierbare, daar help ik graag bij. Kijk hier voor meer informatie over het Levensverhaal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.