Op zondag 2 juli 2023 stonden we met ruim vijftig nakomelingen van “De 13 van de Molen” onder diezelfde molen bij elkaar. Mijn oma Eef was een van die dertien, samen met haar broers en zusters woonde ze in de molen bij ‘De Naardermeer’ zoals wij dat noemen. Twee jaar geleden ging mijn tante Claudia in het huis naast de molen wonen. Zij vond dat het tijd was om de verhalen en foto’s die er nog zijn van de dertien molenkinderen en hun ouders, te verzamelen in een familiekroniek. Samen zijn we langs kinderen en kleinkinderen van de dertien molenkinderen gegaan. Ik ben in het gemeentearchief in Naarden geweest en ik heb veelvuldig in het online krantenarchief van Delpher geneusd.

Reünie

Het resultaat: een kloek boek met over elk kind een hoofdstuk, uitstapjes waar iets meer uitleg nodig is, veel verhalen, krantenknipsels en foto’s. De boekpresentatie en de familiereünie waren op zondag 2 juli 2023. Door middel van naambadges en kleurcodes konden we van iedereen de herkomst zien. De fotograaf van de Gooi- en Eemlander, Margot Brakel, kwam met een camera en een drone de groepsfoto vastleggen. Het was een bijzondere dag. Zoals een andere kleindochter van een van de dertien het verwoordde: “Wat een geweldig boek hebben jullie gemaakt! Ik heb er enorm van genoten. Heel erg bedankt voor de leuke dag en het prachtige boek. Zo mooi en waardevol.”

familiefoto

familiefoto

boek

boek

familiefoto met kleuren

familiefoto met kleuren

1ste exemplaar

1ste exemplaar

Hanneke en tante Claudia

Hanneke en tante Claudia

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.