Op zaterdag 29 oktober was de officiële boekpresentatie van het kookboekje Crimineel Lekker, in het personeelsrestaurant van de PI Vught. Aanwezig waren de initiatiefnemers, twee gedetineerden die ik niet bij naam of initialen zal noemen. Daarnaast PIW-ers Jan en Karin (Penitentiair Inrichtingwerkers), Jos, Humanitas-maatje van een van de gedetineerden, lokale cabaretier Christel de Laat en de directeur van PI Vught. Daarnaast familieleden van de twee gedetineerden en veel vrijwilligers en medewerkers. Bij de koffie en thee waren onder andere een slagroomtaart, een kwarktaart, Bossche Bollen en kaasbroodjes te krijgen. Die hadden de gedetineerden in de week ervoor speciaal gebakken. Ofwel: Toekomsttaart, Tralietaart, Vrijheidsbollen en Reclasseringsbroodjes, want alle recepten kregen een speciale eigen naam. De foto’s in het boekje werden door de gedetineerden op de afdeling gemaakt met een door de PIW-ers ter beschikking gestelde camera.

Presents from Prisoners

Het kookboekje is bedoeld voor andere gedetineerden en iedereen die graag kookt of bakt. Of voor wie dat wil leren, want de basisbeginselen staan ook uitgelegd. “Eindelijk iets positiefs dat uit de PI Vught naar buiten komt,” zo omschreef een van de gedetineerden het. “Want ze hoeven dit niet te doen hè?” vulde Christel de Laat aan, die de boekpresentatie aan elkaar praatte en een luchtige toon gaf. “Ze kunnen ook gewoon hun tijd uitzitten.” Deze twee gedetineerden besloten dit boekje te maken met een selectie van de recepten die ze verzamelden na het project Heel Vught Bakt dat in coronatijd ontstond. De opbrengst van de verkoop van het boekje gaat naar Presents From Prisoners, ook een initiatief van een gedetineerde nadat hij een documentaire over de kinderen in dit ziekenhuis had gezien. Gedetineerden die eraan mee willen doen, doneren een klein bedrag van hun toelage aan dit initiatief. Er zijn ook zijn al diverse sponsorlopen georganiseerd. Met het geld verzorgt PFP cadeautjes voor kinderen die in het Jeroen Bosch ziekenhuis moeten verblijven.

Ik mocht meewerken aan de totstandkoming van dit boekje en verzorg ook de productie en distributie. Echt een origineel, handig en maatschappelijk verantwoord relatiegeschenk.

Crimineel Lekker

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.