Coconfase

Het schrijven van een boek wordt wel met een bevalling vergeleken. Mijn corrector reageerde op mijn opmerking dat ik bijna al haar opmerkingen had overgenomen, met de woorden: ‘Het is jouw kindje’. Het is straks als het verschijnt iets meer dan 10 maanden geleden dat ik met het concept, of de conceptie als ik de parallel wil doortrekken, begon.

Andere mensen

Het is nu een maand geleden dat ik het laatste interview afnam en uitwerkte en het totale manuscript in elkaar voegde en afwerkte. De volgende stap was dat ik het aan mijn meelezers gaf ter beoordeling. Ondertussen ging de vormgever ook aan de slag om een proefontwerp te maken voor het binnenwerk en de omslag. Een spannende fase, want andere mensen gaan dan opeens met mijn boek aan de slag. Alles moet bij elkaar komen en na de laatste fase van het drukken zal mijn boek in talloze exemplaren in dozen afgeleverd worden.

Coconfase

Ik zie dit ook als een coconfase: het interviewen en schrijven was de periode van de rups die hard aan het werk is om zo weldoorvoed mogelijk te worden. Daarna komt een fase van rust en loslaten: in de cocon gebeuren processen die grotendeels onzichtbaar zijn. Daarna volgt de onthulling van een heel nieuw organisme: de vlinder. Die vlinder gaat vervolgens zelf de wereld en slaat haar vleugels uit. Ik kan haast niet wachten!

Dit wil ik omslag 3D

Tijdens het maken van mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad schreef ik een aantal blogs, over het proces, over een aantal van de interviews die ik ervoor hield en over de dingen die ik in het proces leerde. Wil jij ook een boek, bijvoorbeeld met het levensverhaal van een dierbare, daar help ik graag bij. Kijk hier voor meer informatie over het Levensverhaal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.