De 13 van de Molen is het boek dat ik in 2023 maakte samen met mijn tante Claudia, over haar moeder/mijn oma en haar 12 broers en zusters, die opgroeiden in de molen aan De Naardermeer. Een geweldig leuk project, waar we af en aan anderhalf jaar mee bezig zijn geweest. Naast interviews met nazaten, heb ik diepgravend onderzoek gedaan. Drie bronnen die ik heb gebruikt zijn voor iedereen goed toegankelijk.

De mooiste foto’s en verhalen heb ik in het boek gebundeld, zodat ieder kind een eigen hoofdstuk en een eigen gezicht kreeg. Daarnaast nam ik ook hoofdstukken Terzijde op. Voor achtergrondinformatie of voor vondsten die te mooi waren om te laten schieten.

Gemeentearchief

Een gemeentearchief is voor iedereen te bezoeken, vaak op basis van een afspraak. Maar veel van de registers zijn al gedigitaliseerd en daarvoor via hun website te raadplegen.

Ik ging onder andere naar het gemeentearchief in Muiden, om te zoeken in de familiekaarten en registers. Daar kwam ik erachter dat mijn overovergrootmoeder, de oma van mijn oma, niet als weduwe is gestorven. Het verhaal van hoe zij letterlijk (en dan bedoel ik letterlijk) een klap van de molen kreeg, is bekend. Maar ik heb altijd gedacht dat ze bij haar dochter was gaan wonen omdat haar man overleden was. Uit stukken in het gemeentearchief concludeerde ik dat haar man bij hun zoon was gaan wonen en zij bij haar dochter. Waarom? Daar ben ik helaas niet achter gekomen.

Krantenarchief

Ik heb ook vele diepduiken gedaan in het online krantenarchief Delpher. Dat bevat gescande pagina’s van kranten, boeken en tijdschriften uit de collecties van bibliotheken, archieven en wetenschappelijke instellingen. Je kunt erin gericht zoeken op bepaalde woorden, combinaties van woorden en periodes.

Zo kwam ik een verslagje tegen uit augustus 1903 van een partijtje Ringrijderij in Muiderberg, waar mijn overgrootouders Ter Beek aan deelnamen, georganiseerd door de Vereeniging Floris V, ter bevordering van het vreemdelingenverkeer (Dat is waar VVV voor staat!) Ik rekende uit dat ze toen 33 en 35 jaar oud waren en dat mijn overgrootmoeder twee maanden zwanger was van mijn oma, haar 11e kind. Ik ging op zoek naar een platje van de zogenaamde Tilny, waar ze in reden.

Een andere diepduik deed ik in de tragische dood van mijn oudoom Jilles, die op 46-jarige leeftijd verongelukte met zijn paard en wagen. Een bericht daarover stond onder andere in de Apeldoornse Courant en De Amsterdammer, met kleine detailverschillen (schrok zijn paard van een auto of brak op onverklaarbare wijze het gebit van het paard?)

Google

Voor sommige vragen raadpleegde ik Google. Zo zaten er in het albumpje van mijn oma geposeerde foto’s van haar oudere zusters, met daarop geprint een straatnaam en een nummer. Uiteindelijk vond ik het boek over deze foto’s: Snelfotografie door Róman Kienjet. Het bleek een fenomeen te zijn dat populair was tussen 1912 en 1920, waarbij je je voor weinig geld in een ad hoc studio kon laten fotograferen. De  studio op de Vrouwenstraat in Muiden was niet opgenomen in dit onderzoek, waardoor ik er eerder niets over vond. Maar via een andere foto, gemaakt in de Kalverstraat ontdekte ik het toch!

Wil je ook een diepduik maken in je familiegeschiedenis?

 

 

Sinds 2011 heb ik van interviewen en schrijven mijn werk gemaakt. Soms schrijf ik daar een blog over. Als je graag wil dat ik andere mensen interview, bijvoorbeeld een dierbare die in het zonnetje staat, kijk dan op de pagina over Boekportret. Maar ik kan ook een persoon interviewen over diens eigen Levensverhaal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.