20 tips voor een stukje in een Vriendenboek
Ken je het verzoek: “Lever je A4’tje voor het vriendenboek in op het feest”? En weet je dan ook niet meteen wat je moet schrijven voor die vriendin, collega, neef of sportgenoot? Lees verder, ik geef je tips om een leuk stukje te bedenken…
Laatst kreeg ik weer zo’n verzoek in de mail: “Lieve vriendinnen, vrienden en familie, het is feest, M wordt xx jaar! Het idee is om haar een ouderwets plakboek te geven met korte verhaaltjes, anekdotes of tekeningen en/of leuke foto’s van jullie, op A4-formaat. Ze zal er heel blij van worden. Doe je mee? Stuur het op of breng het mee en we maken er iets moois van.”
Herkenbaar? Je bent uitgenodigd door M op haar feest, je mag haar heel graag, maar ze is niet je beste vriendin, ze is een collega, je kent haar van de sportvereniging of je kent haar nog niet zo lang. Toch wil je graag meedoen aan dit cadeau. Maar wat ga je schrijven? Hoe begin je? Ik geef je graag een paar tips om je creativiteit te prikkelen.
Tip 1: Eerste indruk
Je maakt maar één eerste indruk. Beschrijf de eerste ontmoeting met de hoofdpersoon. Waar was het? Weet je nog wat je eerste indruk was? Vaak zegt dat heel veel van iemand. Of misschien bleek toen je de hoofdpersoon beter leerde kennen dat hij/zij heel anders was. Beschrijf dat.
Tip 2: Overeenkomsten
Noem alle overeenkomsten op tussen jou en de hoofdpersoon. Dat kan heel praktisch en feitelijk zijn (we hebben allebei een hond, we komen allebei uit Den Haag), maar het kan ook wat meer op persoonlijk vlak zijn (we doen de dingen allebei grondig, we houden allebei van eerlijkheid). Zoek eventueel op de social media van de hoofdpersoon naar overeenkomsten. Misschien vind je dingen die jij ook nog niet wist!
Tip 3: Recept
Schrijf een recept van een gerecht (of taart) dat jij heel lekker vind en waarvan je denkt dat de hoofdpersoon dat ook lekker vindt. Maak het persoonlijk door erbij te vertellen waar je het voor het eerst gegeten of gemaakt hebt en door de hoofdpersoon uit te nodigen het een keer samen te gaan eten.
Wil je graag alle 20 tips ontvangen? Vul dan hieronder je gegevens in en ontvang de pdf.
Schrijf in elk geval iets op, ook al heb je geen inspiratie. Het is voor de ontvanger hoe dan ook leuk iets van je te ontvangen, al is het maar een kleine bijdrage! Wil je zelf een Vriendenboek geven aan iemand? Stuur dan dit blog naar je deelnemers. Als zij dat willen, kunnen ze de tips ook ontvangen. Een Vriendenboek kun je heel mooi maken met Jilster. Je kunt dan alle deelnemers hun eigen pagina laten maken. Heb je geen tijd om eindredacteur van het tijdschrift te zijn en wil je de deelnemers alleen hun bijdrage laten opsturen? Dan kan Boekportret.nl je het werk uit handen nemen.
“Taal is zeg maar echt mijn ding” zei Paulien Cornelisse en dat geldt ook voor mij. Het is de reden dat ik Nederlands ben gaan studeren, het maakt dat ik daar extra op let. Soms wijd ik er een blog aan. Ben je zelf niet zo goed in schrijven, maar heb je wel veel te vertellen? Misschien kan ik je helpen.
Download de 20 tips!
Graag deel ik mijn ervaringen bij het creëren van content voor een Vriendenboek met 20 tips. Deze gaan je enorm helpen bij maken en verzamelen van content voor het boek. Vul het formulier in en ik stuur je de link naar de download per omgaande.
Hanneke Kiel-de Raadt
Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.
Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.