Over een grens

Ik sprak twee vrouwen die letterlijk maar ook figuurlijk over een grens zijn gegaan. In Houten sprak ik Lisette Baars-Frans of Lies, zoals ze heet sinds ze van taarten decoreren en mensen daarin opleiden haar beroep heeft gemaakt. Ook haar echtgenoot is ondertussen in de winkel van Lies Cakeshop gekomen.

Twee werelden

De beslissing om haar baan op te geven en ondernemer te worden, was niet Lisettes eerste grote stap. Op haar 23e besloot ze haar geboortegrond op Curaçao te verlaten om alsnog te gaan studeren in Nederland. Niet morgen, maar nu, zoals een boek haar leerde. Wat als vier jaar begon, werd voor altijd. Ze staat nog steeds in twee werelden, maar ziet zichzelf niet teruggaan naar Curaçao.

Olifanten

Antoinette van de Water sprak ik per skype, wat na enig haperen goed ging. Terwijl hier in de ochtend de bloesemblaadjes van de bomen vielen, was het in Thailand middag en bloedheet. Antoinette maakte in 2005 een tocht dwars door Thailand met twee van de straat geredde olifanten. Met Stichting Bring The Elephant Home bracht ze de erbarmelijke toestand van straatolifanten in Thailand onder de aandacht.

Weerstand

Toen ze het plan bedacht en uitwerkte in haar schriftje, wist Antoinette nog niet hoeveel weerstand de actie zou oproepen en hoe moeilijk het te organiseren zou zijn. Gelukkig maar, anders was ze er misschien niet aan begonnen. Toen ze de tocht eenmaal voltooid had, kon ze niet meer aarden in Nederland en op het werk bij milieudefensie en besloot ze haar leven te wijden aan de olifanten.

Dit wil ik omslag 3D

Tijdens het maken van mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad schreef ik een aantal blogs, over het proces, over een aantal van de interviews die ik ervoor hield en over de dingen die ik in het proces leerde. Wil jij ook een boek, bijvoorbeeld met het levensverhaal van een dierbare, daar help ik graag bij. Kijk hier voor meer informatie over het Levensverhaal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.