Wat ik met mijn bedrijf doe is zorgen dat mensen niet in de vergetelheid geraken. Een gek ouderwets woord, vergetelheid. Het komt, leert de website Neerlandistiek mij, van het Middelnederlandse vergetel, dat vergeetachtig betekende. Vergetelheid betekent: het vergeten zijn, het vergeten.

Mensen aan de vergetelheid ontrukken, zo’n woordpaar dat veel samengaat. Je ontrukt zelden iets, anders dan aan de vergetelheid. En je kan niet veel meer met de vergetelheid, behalve erin geraken of eraan ontrukt worden.

Ik dacht aan dit woord toen mijn nieuwe websiteontwerper me vroeg wat de emotie is die ik aanraak met mijn werk, wat is het probleem, wat is de pijn?

Slechterik

In het onvolprezen boek Story Brand van Donald Miller (of de Nederlandse versie van Daan Schmidt) wordt je uitgedaagd om je klant te zien als de hoofdpersoon in een verhaal. Die heeft een probleem en wordt door een gids op het juiste pad gezet. Het probleem gaat vaak om een slechterik en dat is in mijn geval De Vergetelheid.

Niemand wil naamloos door het leven gaan, als een nachtkaars uitgaan en niets van waarde achterlaten. Door een levensverhaal te (laten) schrijven neem je de regie over hoe je herinnerd wil worden: als die betrokken oudere, als die ondernemende volwassene en als die avontuurlijke puber. De verhalen die je vertelt worden vastgelegd in geschreven woorden. Niet alleen ontruk je jezelf daarmee aan die vermaledijde vergetelheid, maar ook de mensen die je gekend hebt: je ouders, je grootouders, ooms en tantes. De plekken waar je gewoond hebt, de activiteiten die je deed, ook als de huidige generatie zich daar niets meer bij kan voorstellen.

Papier is geduldig en wie schrijft, die blijft. En wie dat niet zelf kan, schakele mij in.

“Taal is zeg maar echt mijn ding” zei Paulien Cornelisse en dat geldt ook voor mij. Het is de reden dat ik Nederlands ben gaan studeren, het maakt dat ik daar extra op let. Soms wijd ik er een blog aan. Ben je zelf niet zo goed in schrijven, maar heb je wel veel te vertellen? Misschien kan ik je helpen.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.