In 2012 ontmoette ik Dennis de Groot voor een interview in de Efteling, op dat moment was hij stuntruiter van Raveleijn.

Triest

Het heeft iets oneindig triests om in je eentje door een pretpark te lopen. Tussen de gezinnen, opa’s en oma’s en jonge stellen terwijl je twee doelgroepdochters op school zitten. Het was al best druk op de parkeerplaats van de Efteling hoewel het park nog maar enkele minuten open was. Ik liep doelgericht tussen het kuierende publiek door naar mijn enige doel van de dag: slot Raveleijn. Daar was ik net op tijd voor de eerste show.

Opwindend

Het heeft iets opwindends om een ridder staand op een groot zwart paard voorbij te zien denderen. En te weten dat je met hem een afspraak hebt na afloop van de show. Het was de eerste (en de tweede) keer dat ik de parkshow Raveleijn zag. Bij het vorige bezoek leek dat mijn dochters veel te eng. Ik was onder de indruk van het totaalplaatje en de samenwerking tussen mensen en dieren. Het verhaal begrijp ik nog steeds niet helemaal, moet ik eerlijk zeggen. Hoezo worden vijf kinderen “raven die ruyters zullen zijn”. En ook bij de tweede voorstelling zag ik nog steeds niet precies hoe de vijf talenten van de ruiters (vuur, hout, water, metaal en aarde) samen de draak verslaan. Maar het stuntwerk op de paarden was er niet minder om en het speet me dat mijn dochters er niet bij waren.

Dennis de Groot

Vanuit het restaurant achter de arena zag ik dat daar alles weer in gereedheid werd gebracht voor de volgende show die een uur later zou beginnen. De vaandels werden weer teruggezet, een vogelverzorger legde stukjes vlees neer op alle landplateaus. De rode ruiter reed, nu zonder masker, zijn paard terug naar de stal onder de tribunes. Hij zwaaide: ik kom eraan. Even later zat ik tegenover Dennis de Groot, de carrièreswitcher die niet één maar twee jongensdromen waarmaakte: musicalster worden en iets met paarden doen. Ik interviewde hem voor een serie verhalen over mensen die een opmerkelijke switch maken.

Zorro

Ravelijn

Ravelijn

Het werd een leuk gesprek met deze ambitieuze, gedreven en aardige jongen, die in 2010 bekend werd op televisie als de leraar Nederlands die in de race was voor de rol van Zorro. Vlak voor de finale kreeg hij een plek in het ensemble van die productie aangeboden. Nu is hij stuntruiter bij Raveleijn en bezig met een aantal audities. Ik ben wel bang dat de onderwijswereld aan hem een heel goede docent heeft verloren – op de Jenaplanschool van mijn dochters zouden ze hem zo willen aannemen, denk ik – maar het is inspirerend om iemand met zoveel twinkeling in zijn ogen over zijn huidige carrière te horen praten, met zoveel ambitie om steeds weer nieuwe dingen aan te pakken.

 

Sinds 2011 heb ik van interviewen en schrijven mijn werk gemaakt. Soms schrijf ik daar een blog over. Als je graag wil dat ik andere mensen interview, bijvoorbeeld een dierbare die in het zonnetje staat, kijk dan op de pagina over Boekportret. Maar ik kan ook een persoon interviewen over diens eigen Levensverhaal.

Hanneke Kiel-de Raadt

Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.

Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.