Krasse knar
Ik sprak een 78-jarige die op zijn scootmobiel stapte en verdween. Toen ik begon met het idee voor dit boek, kende ik al een paar mensen die geschikt waren om te interviewen. Andere verhalen werden me gaandeweg aangedragen door de mensen die ik over mijn boek vertelde. Dat gebeurt ook toen ik de lijst rond had. Daaruit blijkt dat het onderwerp enorm leeft.
Het roer om
Een paar mensen vond ik via Google, bijvoorbeeld door te zoeken op ‘het roer om’. Ik ben ook gericht op zoek gegaan naar bepaalde verhalen. Zoals dat van iemand die taartenworkshops geeft of een cupcakewebshop heeft. Na een heleboel kleurige websites, en dan met name de pagina ‘over mij’ te hebben bekeken, kwam ik bij het verhaal van Lisette uit.
Krasse knar
Ik wilde ook graag iemand interviewen die op oudere leeftijd van het gebaande pad afgegaan is. Ik heb voldoende dertigersdilemma’s en midlifecrises gehoord, naast het verhaal van een tiener en een paar twintigers. Ik vond niets toen ik zocht op woorden als oudere, bejaarde, keuze en carrière. Ten einde raad zocht ik op ‘krasse knar’ en stuitte toen op een artikel in het Nederlands Dagblad: Zeeuwse ‘krasse knar’ (78) op scootmobiel naar Zuid-Frankrijk.
Terras
Deze Peter de Lijser sprak ik vorige week, op het terrasje in Breskens waar het idee geboren was. Tijdens een gesprek met hbs-klasgenoten die klaagden over hun versleten knieën en heupen. Peter de Lijser stelde voor om met de gezamenlijke scootmobielen en elektrische fietsen een tripje naar Cadzand te ondernemen. Nee hoor, veel te ver! Een vriend zei: ‘Jij hebt toch een zoon in Spanje? Waarom ga je daar niet heen met je scootmobiel?’ Peter de Lijser vond dat een goed idee en na een jaar voorbereiding reisde hij vorig jaar mei af. Het boek dat hij over deze reis schreef, verscheen in maart van dit jaar.
Tijdens het maken van mijn boek Dit wil ik! Volg je hart en verlaat het gebaande pad schreef ik een aantal blogs, over het proces, over een aantal van de interviews die ik ervoor hield en over de dingen die ik in het proces leerde. Wil jij ook een boek, bijvoorbeeld met het levensverhaal van een dierbare, daar help ik graag bij. Kijk hier voor meer informatie over het Levensverhaal.
Hanneke Kiel-de Raadt
Ik ben schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter. Na een studie Nederlands in Groningen heb ik verschillende functies vervuld, totdat ik uitkwam bij wat ik het liefste doe: Persoonlijke verhalen van mensen optekenen. Inmiddels heb ik al meer dan 40 boeken en magazines voor particulieren en bedrijven mogen publiceren.
Herinneringen kunnen ingrijpend, meeslepend of intiem zijn, maar ze zijn hoe dan ook onvergetelijk. Door je verhaal op papier vast te leggen, heb je zelf in de hand hoe je als persoon herinnerd wil worden. Ook in een zakelijke omgeving zijn verhalen het perfecte middel om je relaties te bereiken en te boeien.