Boekportret Jasper

Boekportret voor een schoonzoon

Voor Daisy, de schoonmoeder van Jasper, die een paar maanden later 40 zou worden, maakte ik een tijdschrift met artikelen op basis van interviews met zijn schoonmoeder, vrouw, moeder en kinderen.

Wie wil er niet een schoonmoeder die je zo’n cadeau geeft? Ze was dol op hem, wilde hem graag voor zijn kroonjaar een bijzonder cadeau geven en bovendien had hij net een vervelende periode achter de rug waarin hij een ernstige ziekte had overwonnen. Ze had grote bewondering voor de manier waarop hij zich daar doorheen had geslagen.

Interviews

Ik interviewde eerst zijn vrouw Rachel, die het ook een heel goed idee vond. Daarna kw

am haar moeder, de opdrachtgever. Zijn moeder kon de nodige aanvullingen geven over zijn kindertijd en jeugd. De interviewlunch met de kinderen van 6 en 4 leverde ook nog een aantal aandoenlijke citaten op. Alle teksten heb ik vervolgens in het tijdschrift thematisch ingedeeld, met hoofdstukken als Kindertijd, Boy meets Girl (over de ontmoeting met zijn vrouw), overeenkomsten en verschillen tussen Jasper en Rachel, Vaderschap en zijn ziekte.

Tijdschrift

Voor de vormgeving heb ik gekozen voor een look die ik losjes gebaseerd heb op Quote magazine. Stoer en mannelijk, zonder al teveel kleur. Voor de cover kon ik gebruik maken van een prachtige foto van Jasper die op zijn trouwdag was gemaakt. Andere foto’s die zijn vrouw had aangeleverd, heb ik tussen de teksten geplaatst.

Vriendenpeiling

Omdat zijn vrienden belangrijk zijn voor Jasper, stelde ik voor om ze middels een vriendenpeiling toch een bijdrage aan het blad te laten leveren. De vrienden kregen per mail een link naar een enquêteformulier met daarin 20 eigenschappen en de vraag: Voor wie geldt dit meer, voor jou of voor Jasper? Eén antwoord mochten ze in een tekstje toelichten. Van de resultaten en de teksten maakte ik een artikel achterin het tijdschrift.

Verjaardag

Het tijdschrift was een enorme verrassing voor Jasper op zijn 40-jaar feest. Hij was er stil van. Ik vond het echt een eer om een tijdschrift te maken voor de verjaardag van deze ‘ideale schoonzoon’. Wie verdient volgens jou ook een Boekportret?

(De namen in dit stuk en in de afbeelding zijn om privacy redenen gefingeerd)

Laat je door mij portretteren

Ken jij een persoon die binnenkort in het zonnetje staat en die een bijzonder cadeau verdient? Een Boekportret is een origineel, uniek en persoonlijk cadeau. Ik help je er graag mee. Weet je al ongeveer wat je wil? Vul dan meteen het formulier in voor meer informatie. Of maak een afspraak om samen na te denken over de precieze uitvoering.

Ik ben Hanneke Kiel-de Raadt, schrijver, interviewer en verhalen-op-papier-zetter.

Hanneke maakte een Boekportret voor mijn man, die 80 jaar is geworden. Ze interviewde de zes kinderen uit ons samengestelde gezin. Uiteindelijk leverde dit alles een prachtig, openhartig, ontroerend en eerlijk document op! Hanneke is een kei in creatief schrijven, samen vragen maken voor de interviews, vindingrijk in lay-out en de juiste kleuren zoeken! Tenslotte zijn empathie en geduld ook kenmerken voor een goede samenwerking en vakvrouwschap tijdens dit project.

Maria

Boekportret, Jan 80!